Pečené kurča so slaninou, rozmarínom a kari ryžou
1,5 kg kurča (naporciované)
2 dcl oleja
1,5 dcl vody
soľ, mleté čierne korenie
500 g ryža
2 dcl oleja
3 ČL kari korenia
5 vetvičiek rozmarínu
10 plátkov slaniny
2 strúčiky cesnaku
Naporciované kurča zbavíme blán a dôkladne umyjeme. Dáme do pekáča, podlejeme olejom a vodou. Osolíme, okoreníme a na každý kúsok dáme 2 plátky slaniny a vetvičku rozmarínu. Cesnak nasekáme na tenké plátky a rovnomerne rozložíme po kurčati.
Mäso prikryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi 45 – 60 min. Mäso občas prelievame výpekom. Kurča je hotové v momente, kedy sa mäso ľahko oddeľuje od kosti.
Medzi pečením si pripravíme ryžu, ktorú 3x prepláchneme pod tečúcou vodou. Na rozohriatom oleji ju orestujeme a zalejeme vodou (1 cm nad úroveň ryže). Pridáme kari korenie, osolíme podľa chuti a za občasného miešania dusíme ryžu domäkka. Ak je ryža ešte surová a už nemá vodu, podľa potreby prilejeme (no nie veľa).
Čas: 65 min.
Počet porcií: 5 - 6